Tåler dine venner at du har dårlig råd?

budsjett dårlig råd penger regnskap shopping Jul 03, 2021

I tider da du har lite med penger, kan dette påvirke ditt forhold til dine venner, slekt og kjæreste.

 For mange kan være svært vanskelig å innrømme at det ikke står så bra til økonomisk akkurat nå. For ofte når det er lite penger, så må en prioriterer innkjøp både til hverdag og fest. Og i en knipen tid er det fritidsbudsjettet som ryker først. I alle fall burde det gjøre det.

 Men så vet vi også at i mange miljøer, så er ofte penger assosiert med venner og fremgang, og mange vennskap bærer også preg av dette. 

 Hvis venner faller fra hvis du har eller får dårlig råd, burde det kanskje gi deg noen andre tanker, og kanskje de ikke er så gode venner når alt kommer til stykket.

Men uansett: her kommer en del tips og ideer for deg som har dårlig råd.

Hva kan budsjettet ditt klare av fritidsaktiviteter og uteliv?

Har du satt opp et budsjett for din økonomi?? Er det nok penger til at det er satt av til hobby, fritid og eventuelt uteliv? Og hvor fattig er du – egentlig??

Det første du må gjøre er å sette opp et budsjett som tar høyde for dine inntekter. Det er viktig å huske på dine faste og variable utgifter – og at regninger må betales. Og at du må sette av til mat. Men for din egen del er det også viktig å sette opp en post med fritid/hobby og uteliv – slik at du setter av noen penger til dette pr måned, hvis du har råd til det.

Hva slags aktiviteter gjør du sammen med dine venner?

Hvis du er en av dem som synes det er kjempegøy å gå ut å drikke i helgene, ikke glem at en kveld fort vil ende på minimum kr 1000 med mat og drikke. Kanskje mer hvis du regner med taxi og evt klær/frisør du bruker.  

Har du to sammenkomster i løpet av en måned, vil du måtte spare ca 2000 pr måned. Kan du klare det på ditt budsjett?

Det sammen gjelder hvis dere har noen form for klubber der dere møtes regelmessig med mat og vin. Noen ganger kan det ta helt av, og summen for en klubbkveld kan ødelegge hele ditt budsjett i uker fremover. Kanskje du og dine venner kan være enige om å ha et spleiselag når dere skal invitere til klubbkveld istedenfor at en betaler hele gildet?

Kjøpepress blant dine venner

Det kan også være et alvorlig kjøpepress i venneflokken, og i dårlige tider kan det være vanskelig å holde tritt. Noen ganger kan det få alvorlige følger, ved at du føler deg utenfor og har ikke råd til det som forventes av deg.

Heldigvis så finnes det venner som forstår hvilken situasjon du er oppe i, og hjelper til så godt de kan, i alle fall har de stor forståelse på at du ikke kan bruke penger nå.

Si ifra !

Det som er viktig i slike situasjoner, er at du sier ifra!  Du er kanskje ikke den eneste som ikke har råd til å opprettholde din vennegjengs pengeforbruk, og kanskje andre vil støtte deg og si seg enig. 

Husk at Hvis du IKKE sier ifra, er det din egen lommebok det går utover. Og det er du som må svi i etterkant.  

Vennskap ER viktig, men..

Selvfølgelig er vennskap viktig, men det er også viktig å ha til melk og brød resten av måneden.  Mat skal kjøpes inn og bilen må ha drivstoff! Regninger skal betales og uforutsette utgifter vil alltid komme. Din egen økonomi er ditt eget ansvar. Ikke dine venners.

Finn ut hva som er viktig for deg i denne perioden, og finn noen aktiviteter som ikke er så dyre. Gode venner vil forstå ditt problem – dårlige venner gidder ikke bry seg

Les mer om økonomikurset her. 

Call To Action

Ønsker du å ha videre kontakt med Benteskaffikopp?

Du vil motta nyhetsbrev med oppdateringer om nye artikler, blogg innlegg , kurser og mye mer. 

Mailinglisten er privat og ingen informasjon deles med andre