Har du laget et familiebudsjett?

budsjett dårlig råd penger regnskap shopping Jul 16, 2021

Å ha familiebudsjett betyr for noen mennesker å bruke kalkulatoren ved hvert eneste kjøp, eller kontrollere budsjettet på mobilen hver gang en er i matbutikken

For andre er et familiebudsjett bare en formalitet og det går fort i glemmeboken, fordi de ikke klarer å holde styr på alle detaljene eller simpelthen fordi de ikke gidder. Mellom disse ytterpunktene er det de som har budsjettet som en slags ledetråd i det daglige forbruket av penger. 

 Hvor er balansen? Hvordan kan en opprettholde et sunt syn uten å bli besatt eller bli likegyldig ovenfor familiebudsjettet?

Her er noen tips om hvordan en kan få et sunt syn på familiebudsjettet.

Fleksibilitet

Det som er viktig i et budsjett er å ha en fleksibilitet  bl.a for uforutsette utgifter. Men også fordi de variable utgifter er forskjellig fra måned til måned.   Det betyr at du kan justere budsjettpostene dine etter som faste utgifter endres.

Få familien med

Ingenting kan gjøre deg mer frustrert enn når du har satt opp et langsiktig budsjett og familien ikke er involvert.   Hvis ikke alle har en forståelse eller et eierskap til familiebudsjettet, vil det ofte gå galt. Utgiftene kan økes uten at det er rom for det i budsjettet eller at det er avtalt på forhånd. Hvis det er flere barn med i bildet, er det lurt å heller legge inn poster for ukepenger eller dagpenger.  

Du trenger ikke å holde rede på hver eneste krone

Noen mennesker unngår et budsjett fordi de føler seg stresset og overvåket med å holde oversikten over hvert øre de har brukt.  Men det trenger ikke å være slik! Se på budsjettering på en generell måte og få en oversikt over alle faste utgiftene du MÅ betale hver måned ( bl.a husleie, lån, strøm, internett og forsikring), og de variable utgiftene ( slik som f.eks  mat, legeregninger, bilhold, etc ) som du kan sette av en månedlig pott til.     

Tilpass

Ikke vær redd for å være kreativ med budsjettet ditt, og tilpass det etter familiens behov. Det gjør et budsjett mer leveverdig og funksjonell.  Ta hensyn til din families hverdag og virkelighet, og lag budsjettet deretter. Det handler om å få en fornuftig oversikt over pengene. 

 Feil kan rettes opp..

Alle gjør feil og kan ødelegge månedens budsjett på et blunk. Det dummeste du gjør er å bli sint, da vil ikke samarbeidet stoppe opp.. Og i et familiebudsjett der må det være et samarbeid. Lær heller av situasjonen, ta det opp med den det gjelder, og prøv å justere budsjettet og personens tanker slik at det er forståelse for hvorfor en skriver et budsjett.

Vet når det er en virkelig krise

Ofte så kommer det en akutt nødsituasjon, og da er det greit å ha spart opp noen penger. Men det som er viktig er å klargjøre på forhånd hva som er en nødsituasjon, hvis ikke kan sparekontoen bli tømt på ganske kort tid. 

Følg med på videoblogger og andre nyheter fra Benteskaffikopp

 

Du vil motta nyhetsbrev med oppdateringer om nye artikler, blogg innlegg , kurser og mye mer. 

Mailinglisten er privat og ingen informasjon deles med andre